سقف شیبدار چیست؟
چگونگی و کاربرد سقف شیبدار در ساختمانهاي صنعتي، آشيانه هواپيما، انبارهاي بزرگ و ساير ابنيه مشابه كه معمولاً دهانه بين ستونها و ديوارها از حد معمول بيشتر است، به منظور احتراز از كاربرد تيرهاي بتني و آهني سنگين، از سقفهاي شيبدار استفاده ميكنند. علاوه بر موارد فوق در مواقعي كه سقف ساختمان ویلایی مورد استفاده طبقات بعدي قرار نميگيرد، ممكن است به دلايل گوناگون از اين نوع سقف استفاده شود. در مناطق سردسير و كنار دريا كه نزول برف و باران زياد است، اجراي اين سقف باعث ميشود كه برف و باران به راحتي از لوله ناودان يا لبه سقف به خارج ريخته و احتياج به برفروبي نداشته باشند. سقفهاي شيبدار در مقايسه با سقفهاي مسطح به مواظبت كمتري احتياج دارند و اجراي آنها از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه است. علاوه بر اينها در برخي از نقاط ممكنست ورقهاي پوششي به عنوان عايق رطوبت روي سقفهاي شيبدار بتني يا طاق ضربي قرار گيرند. در مورد اخير بيشتر از ورقهاي آزبست و سيمان استفاده نميشود بیشتر از سفال و تایل بتونی که هیچ گونه مواد سرطان زا در انها وجود ندارد استفاده میشود.
سقفهاي شيبدار و پوشش آنها چگونه طبقه بندي مي شوند ؟
تقسيمبندي سقفهاي شيبدار از لحاظ سازه سقف، طرق شيببندي و نوع پوشش روي خرپا به شرح زير است: طبقهبندي با توجه به جنس مصالح سازه سقف پوششهاي شيبدار معمولاً روي خرپاهاي فلزي يا چوبي قرار ميگيرند، علاوه بر خرپا در برخي از موارد ممكن است اين پوششها روي سقفهاي بتني شيبدار نيز قرار گيرند.
با توجه به شيببندي ،سقف چگونه طبقه بندی می شوند؟
اين پوششها ميتوانند با شيب يكطرفه[1]، دو طرفه و يا چهار شیب باشد و یا در طرح های دیگر که با توجه به سلیقه و نیاز طراحی میشود در شکلهای مختلف ساخته شود.
سقف شیبدار از لحاظ جنس پوشش چگونه طبقه بندی می شود؟
به طور كلي پوششهاي شيبدار ميتوانند از انواع مصالح كه اهم آنها به شرح زير است، تشكيل شده باشند:
الف: پوششهاي پنبه كوهي و سيمان شامل ورقهاي موجدار، آردواز و ایرانیت
ب: پوشش با تایلهای بتونی با استقامت بالا در برابر سرما و گرما
پ: پوشش با سفال
ت: پوشش از ورقهايي كه از آميختن قير و الیاف تهيه ميشوند.
ث: پوششهاي چوبی
ج: پوشش از جنس ورق آهن
چ: پوشش با ورقهاي پلاستيكي شفاف
جزئيات اجرايي سازه سقفهاي شيبدار به شرح زير است:
الف: خرپاي فلزي خرپاي فلزي پس از ساخت، بايد به نحو مناسبي رنگآميزي شود، همچنين بايد دقت نمود كه بال بالايي لايههاي فلزي در يك شيب و در يك صفحه فرضي قرار گيرند. فاصله لايهها، بايد متناسب با ابعاد ورقها انتخاب شود. در سقفهاي با خرپاي فلزي، بايد خرپاها لااقل در يك طرف كاملاً به كلاف بتنآرمه بسته شوند، براي اين كار بايد قبلاً پيچهاي لازم براي اتصال در داخل كلاف بتني قرار داده شود.
ب: خرپاي چوبي چوب مورد مصرف در خرپاهاي چوبي، بايد حداكثر ) 19%( رطوبت داشته باشد. اعضاي مختلف خرپاي چوبي در تمام نقاط اتصال بايد با پيچ و مهره و يا اسكوپهاي فولادي محكم به يكديگر بسته شوند (ميخ نمودن ساده اين اضلاع به يكديگر كافي نميباشد). تمامي سطوحي كه با مصالح بنايي تماس دارند، بايد براي محافظت در مقابل رطوبت با قير، قطران يا مواد مناسب ديگري كه مورد تصويب دستگاه نظارت باشد، اندود گردند. در محل تماس خرپاي چوبي با مصالح بنايي يا بتن در تكيهگاهها بايد يك لايه مقواي قيراندود، نئوپرين و يا مصالح مشابه آن قرار داده شود. بايد امكان تهويه خرپاهاي چوبي فراهم باشد تا از پيدايش قارچ و ساير آفات چوب جلوگيري شود. جفت كردن قطعات مختلف خرپا، بايد با اصول فني صورت گيرد. ميخهاي لاپه بايد از تمام ضخامت لاپه گذشته و به مقدار لازم در عضو فوقاني[2] خرپا فرو روند. در ساختمانهاي چوبي كه در معرض برف و باران واقع ميشوند، بايد شكل خارجي بنا طوري باشد كه آب باران به سرعت جريان يافته و تخليه شود. خرپاهاي چوبي متوالي، بايد به وسيله اعضاي ضربدري در جهت عمود بر سطح خرپا با يكديگر مرتبط باشند.
پ: طاق ضربي چنانچه سازه سقف شيبدار، طاق ضربي باشد و دستور خاصي به منظور آماده نمودن سطح سقف براي پوشش شيبدار صادر نشده باشد، ميتوان به ترتيب زير عمل كرد: ابتدا قطعات كوچك واسطه از قبيل ناوداني، تيرآهن و قوطي را آماده كرده و روي تيرآهنهاي سقف ضربي جوش ميدهند و سپس پرلينها را روي قطعات پروفيل ياد شده، قرار داده و پوشش را اجرا مينمايند.
ت: سقفهاي بتنآرمه شيبدار اگر سازه سقف شيبدار، بتنآرمه باشد، معمولاً در موقع بتنريزي میل گرد هایی به شكل هرم ناقص در نقاط معيني در دال سقف قرار ميدهند تا بعداً بتوان پروفيلهاي آهني را به میله های مربوط، متصل و پوشش شيبدار را اجرا نمود. چنانچه میله های مورد نظر نصب نشده و يا تدابير ديگري كه بتوان نسبت به نصب پروفيلها اقدام نمود، به عمل نيامده باشد و بخواهند با به كار بردن چكش فشنگي و صفحه فلزي رابط، پروفيلهاي آهني را نصب نمايند، بايد نحوه عمل و نوع فشنگ مورد استفاده به تصويب دستگاه نظارت برسد.
جهت نصب پوشش سقف:
هميشه جهت نصب بر خلاف وزش باد است. نصب هميشه از پايينترين نقطه سقف در جهت عكس وزش باد (كه در هر منطقه بر پايه آمار و تجربيات موجود تعيين ميشود) انجام ميپذيرد.
مراحل اجرای پوشش سقف :
1:اجرای سازه فلزی و یا چوبی
2:اجرای زیرسازی با توجه به نوع پوشش
3:اجرای پوشش مناسب توسط افراد با تجربه
4:اجرای ناودانی و عایق سقف برای هدایت آب باران و برف
5:اجرای پیشانی نما و پوشش دامنه برای جلوگیری از نفوذ گرما و سرما و پرندگان و حیوانات و هدر رفتن انرژی داخل سقف ساختمان
( شیب مورد نظر برای پوشش سقف در مناطق باران خیز 35درصد به بالا و در مناطق برف خیز 50 درصد به بالا می باشد)
————————————————-
افتتاح شعبه جدید با هدف اطلاع رسانی و دسترسی راحت تر برای مشتریان و پیمانکاران عزیز زیبایی منزلتان را به دست ما بسپارید تا در آرامش زندگی کنید